JP / EN

Project 浜田醤油

浜田醤油

施主: 浜田醤油株式会社
設計: 隈研吾建築都市設計事務所
所在地: 熊本市西区
納品年月: 2019年08月
浜田醤油は創業200 年という歴史ある老舗醤油メーカーのファクトリーの再生。時代が変わるたびに部材が継ぎ足され複雑に組まれた木のフレームの中に、細い線、面で構成された繊細な照明器具や家具を挿入することで過去と現代との新しいハーモニーを作った。照明は、直径10mmの発行するアクリルの棒だけを吊下げ、チェアは、座面から脚まで全体を布貼りくるみとし、目に見える素材を減らして和小屋の古材との重厚な質感を対比させた。また、改修された壁の対面にはあえて古い土壁を残して竹の小舞と呼ばれるメッシュを露出させ、重厚な土壁と、繊細な竹小舞とを対比させた。

This is a renovation project for a factory of a long-established soy sauce manufacture, Hamada Shoyu, which has a 200 years history. By inserting delicate lighting equipment and furniture made with thin lines and surfaces within wooden frames that are complicatedly jointed with members added each time the generation changed, I created a harmony between the past and the present. For lighting, we arranged only hanging glowing acrylic sticks with a diameter of 10 mm, and chairs were fully covered with fabric from the seat surface to the legs, reducing the visible materials to contrast the heavy texture with the old materials of the Japanese hut. In addition, I left the old clay walls on purpose on the other side of the renovated walls, exposing mesh called Takekomai in order to contrast the heavy clay wall and the delicate Takekomai.

浜田醤油

施主: 浜田醤油株式会社
設計: 隈研吾建築都市設計事務所
所在地: 熊本市西区
納品年月: 2019年08月
浜田醤油は創業200 年という歴史ある老舗醤油メーカーのファクトリーの再生。時代が変わるたびに部材が継ぎ足され複雑に組まれた木のフレームの中に、細い線、面で構成された繊細な照明器具や家具を挿入することで過去と現代との新しいハーモニーを作った。照明は、直径10mmの発行するアクリルの棒だけを吊下げ、チェアは、座面から脚まで全体を布貼りくるみとし、目に見える素材を減らして和小屋の古材との重厚な質感を対比させた。また、改修された壁の対面にはあえて古い土壁を残して竹の小舞と呼ばれるメッシュを露出させ、重厚な土壁と、繊細な竹小舞とを対比させた。

This is a renovation project for a factory of a long-established soy sauce manufacture, Hamada Shoyu, which has a 200 years history. By inserting delicate lighting equipment and furniture made with thin lines and surfaces within wooden frames that are complicatedly jointed with members added each time the generation changed, I created a harmony between the past and the present. For lighting, we arranged only hanging glowing acrylic sticks with a diameter of 10 mm, and chairs were fully covered with fabric from the seat surface to the legs, reducing the visible materials to contrast the heavy texture with the old materials of the Japanese hut. In addition, I left the old clay walls on purpose on the other side of the renovated walls, exposing mesh called Takekomai in order to contrast the heavy clay wall and the delicate Takekomai.